Eet je gezond!

Voeding

Voedingsadvies

“Gezondheid begint bij gebalanceerd eten” De meeste ziekte ontstaan door verkeerde voeding. Dit raakte me enorm en ik leerde o.a. voeding als medicijn te zien. Verkeerde eetgewoonte zijn belastend voor het lichaam. Weet jij bijvoorbeeld of tomaten eten goed voor je zijn? Heb je alle diëten uitgeprobeerd en niks heeft geholpen? Is salade echt licht verteerbaar voor jouw spijsverteringsvuur? Wist je dat je bijvoorbeeld gewrichtspijn of slecht in je vel zitten kunt balanceren met de juiste voeding? Of loop je al jaren met een opgeblazen buik door de wereld en je hebt alles uitgeprobeerd om daarvan af te komen? 

Vata – Pitta – Kapha

In de Ayurveda bestaan alle levenswezen, net als de natuur uit de Elementen: Ether, Lucht, Vuur, Aarde en Water. Dosha’s zijn combinaties van deze 5 elementen. De 3 dosha’s zijn VATA, PITTA en KAPHA.
We hebben alle 3 Dosha’s in ons maar bij iedereen is de verhouding net iets anders, we zijn allemaal uniek. Meestal zijn 1 of 2 van deze dosha’s dominanter. Dosha’s kunnen door verkeerde voeding of lifestyle uit balans raken. Deze onbalans is ongezond en maakt ons kwetsbaar.

Ayurveda & voeding

Ayurveda leert ons dat de meeste disbalans en ziekte door verkeerde voeding ontstaat. In de Ayurveda respecteren we ons spijsverteringsvuur (Agni). Als jouw Agni niet optimaal werkt ontstaan er onverteerbare voedingsresten. Deze noemen we: Ama en dit zijn giftstoffen en zijn toxisch voor je lichaam. Kijk maar in de spiegel en steek je maar eens tong uit… Zie je een witte, gele of licht bruine laag op je tong? DAT IS AMA!!

Vata

Het Vata type

Vata staat voor de elementen lucht en ether en is verantwoordelijk voor de beweging in ons lichaam en geest.

Als Vatatype ben je creatief, vrolijk, zit lekker in je vel. Wanneer Vata uit balans raakt, dus versterkt wordt, kunnen we klachten krijgen zoals bijvoorbeeld: onrust, slapenproblemen, piekeren, droge huid, koude handen en voeten, constipatie…

Vata & voeding

Vata personen hebben de aanleg om onregelmatig en kleine hoeveelheden te eten. Hierdoor ontstaat bijvoorbeeld te veel lucht en onrust in het spijsverteringskanaal. Het spijsverteringsvuur (AGNI) kan niet optimaal branden door de lucht (wind). Er kunnen klachten zoals buikpijn, constipatie (droogte) en een opgeblazen buik ontstaan.

Blaas eens een kaarsje uit…. Dit is precies wat ik bedoel, dit is wat er met je spijsverteringsvuur (AGNI) gebeurt

Pitta

Het Pitta type

Pitta staat voor de elementen vuur en water en is verantwoordelijk voor de transformatie in ons lichaam en geest.

Als Pitta type ben je een goede leider, doelgerecht, intelligent. Wanneer Pitta uit balans raakt, dus versterkt wordt, kunnen we klachten krijgen zoals bijvoorbeeld: hitte, geïrriteerdheid, boosheid, eczeem, burnout.

Pitta & voeding

IK BEN HANGRY!!! Herken je dit dat je geïtereerd en prikkelbaar bent omdat je honger hebt? Dan ben je Hangry! (hungry & angry ) Sla dus geen maaltijd over. Je collega’s, vrienden en familie vinden dit echt niet fijn.

Pitta typen houden bijvoorbeeld van spicy food en stimulerende drankjes. Spicy food is zoals de naam het al zegt scherp. Scherpe voeding zorgt ervoor dat het spijsverteringsvuur (AGNI), welke bij Pitta al heel krachtig brandt nog sterker wordt. Hierdoor ontstaat noch meer hitte!

Door dit proces kan de voeding niet voldoende verteerd worden en het kunnen klachten zoals bijvoorbeeld maagzuur, diarree, ontstekingen en buikpijn ontstaan.

Kapha

Het Kapha type

Kapha staat voor de elementen water en aarde en is verantwoordelijk voor stabiliteit.

Als Kappa type ben je zorgzaam, lief, rustig, relaxed en trouw. Wanneer Kapha uit balans raakt, dus versterkt wordt, kunnen we klachten krijgen zoals bijvoorbeeld: gewichtstoename, verkoudheid, lethargie, oedeem en depressie.

Kapha & voeding

Ik kan altijd eten!! Maar heb je dan ook echt, ik bedoel ECHT honger? Kapha personen houden van gezelligheid en van eten en het zijn ook vaak emotie-eters. Koekje? Kaasje? Ja lekker! Kapha onbalans zorgt voor een trage spijsvertering.

Het spijsverteringsvuur (AGNI) brandt zwak en de vele, meestal zware voeding heeft het letterlijk heel zwaar om verteerd te worden. Er ontstaat snel Ama en er kunnen klachten ontstaan zoals gewichtstoename, slijmvorming, verkoudheid, vermoeidheid en depressie.

Win een keer goed advies in

Ik geef je graag advies hoe je met een eenvoudige aanpassing weer in balans kunt komen. Verkoudheid, maagpijn, onrustige huid, hoofdpijn, constipatie, opvliegers. In India gaan de mensen niet naar de drogist of dokter als ze zich niet lekker voelen. Ze gaan de keuken in om te koken en met behulp van kruiden, specerijen en het juiste voedingspatroon voelen ze zich snel weer beter.

Testimonials

Over Ayurveda by Sarah

"Onlangs heb ik een Ayurvedische massage ontvangen van Sarah. Ik ben onder de indruk van de professionele en warme manier van werken. Wat een ontspannende, liefdevolle en rustgevende massage is dit. De heerlijke warme olie en de zachte aanraking zijn weldadig.Ik raad je van harte aan om het zelf te gaan ervaren!"

"Sarah, dankjewel! Voor de heerlijke Massage! Ik was in totale ontspanning vanaf het moment dat ik binnenliep, tot een paar dagen erna. Door jou prettige, fijne en zachte energie en het gebruik van de heerlijke warme massage (kruiden) olie, creëer je rust en voelde ik me echt ontspannen en kon ik even alles loslaten. Deze beleving, heb ik als bijzonder ervaren en kom graag nog eens terug! Liefs Lotty"

"🧘 Sarah Poortman heeft zo'n positieve en aardende energie om haar heen, dat alleen haar aanwezigheid je al helpt met landen en aanwezig zijn. De anderhalf uur durende diepe massage met warme oliën was oprecht de beste massage die wij ooit hadden gehad. Niet alleen doet Sarah haar werk met liefde en aandacht voor alle details, haar werk heeft een diep effect op het lichaam. Ik raad haar van harte aan. ps het is een geweldig cadeau om te geven aan iemand van wie je houdt. 🤩"

Kom een keer langs

Trakteer jezelf op heerlijke ontspanning